Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme selaimen päivittämistä uudempaan versioon.

Hei pitkästä aikaa!

Lisätty 24.01.2023

Vuosi 2023 on jo hurahtanut tammikuun loppupuolelle ja kohta ollaan jo helmikuun hiihtolomaviikoilla. Maaliskuussa aurinko on kiivennyt jo niin korkealle, että kevääntulon alkaa jo ihan väkisinkin huomata.

Hyvinvointialueet aloittivat toimintansa tämän kuluvan vuoden alusta. Se toi monelle työpaikalle muutoksia, mutta meillä nuo muutokset eivät sen osalta näy, avuntarvitsijoita on edelleen ja apua tarjotaan kuten ennenkin. Iloiseen porukkaamme on tullut lisää tekijöitä, kun olen itse ollut reilun vuoden vähän taka-alalla muissa tehtävissä.

Ihanat ja luotettavat työntekijät Merja, Sirpa, Pirjo ja Katri ovat puhelinsoiton päässä, kun tarvitset apua.  

 

Toivotan kaikille hyvää vuoden 2023 jatkoa!

 

Lue kokonaan »

Keväinen tervehdys

Lisätty 08.05.2021

Päivät, viikot ja kuukaudet vilahtavat työn touhussa vauhdikkaasti ohi. Kevät on kuitenkin niin ihanaa aikaa, että nyt siitä pitää ehtiä nauttimaan. Ilmat ovat toivottavasti jo lämpenemässä ja lumisateet ovat ohi. Lintujen konsertti on melkoinen aamuisin ja iltaisin. Positiivista on, että koronakin on toivottavasti hiipumaan päin, rokotukset etenevät vauhdilla ja kesällä ehkä saamme palata lähes entiseen normaaliin elämään.

Maski kasvoilla me edelleen teemme Katrin kanssa töitä. Onneksi asiakkaat, läheiset,  tuttavamme sekä me itse olemme säästyneet koronalta. Toivottavasti sinäkin!

Äitienpäivää vietämme huomenna 9.5.2021. Tänä vuonna sain kirjoittaa lahjakortin jalkahoitosta. Hemmottelua siis tarjolla yhdelle asiakkaalleni äitienpäivän johdosta.

 

Hyvää Äitienpäivää kaikille äideille, isoäideille, sijaisäideille, bonusäideille ja kaikille teille ihanaa kevättä! 

t. Päivi

Lue kokonaan »

Lapsiperheiden kotiapu

Lisätty 27.06.2018

Lapsiperheissä ei aina ole arjen pyörittäminen helppoa, mutta tietävätkö ja jaksavatko uupuneet vanhemmat hakea apua, johon he ovat oikeutettuja. Liitän tähän  mtv.fi/uutiset- sivustolta lukemani artikkelin, jossa käsitellään lapsiperheen oikeuksia ja sitä miten suomalaisessa kulttuurissa vallalla oleva  itsekseen pärjäämisen ajatus elää myös lapsiperheiden keskuudessa. 

 

Kotipalvelu Sirema tarjoaa apua myös lapsiperheille ja palvelut on mahdollista saada palvelusetelillä tuettuna. 

 Tietävätkö lapsiperheet tarpeeksi oikeudestaan kotipalveluun? Esimerkiksi uupuneet vanhemmat voivat saada kotiapua

KOTIMAA JULKAISTU 12.09.2017 03:00

Uusi sosiaalihuoltolaki toi vuonna 2015 lapsiperheille subjektiivisen oikeuden kunnan järjestämään välttämättömään kotipalveluun, mutta lapsiperheillä ei aina ole tietoa tästä.

Perhe voi saada kotipalvelua, jos lapsen hyvinvointia ei voida turvata esimerkiksi sairauden, vamman tai erityisten perhe- ja elämäntilanteen takia. 

– Vaikka kunnissa tiedetään velvoitteet ja on kehitetty lapsiperheiden palvelua, niin lapsiperheet itse eivät ehkä vielä oivalla, milloin he voisivat palvelua saada. Tästä voitaisiin tiedottaa paremmin, sanoo Väestöliiton toimitusjohtaja Eija Koivuranta.

 

Väestöliitto antaa kotiapua muun muassa kunnan palvelusetelin saaneille lapsiperheille.

Koivurannan Suomessa on vahva itse pärjäämisen -kulttuuri, ja sitä on myös lapsiperheissä.

– Sen takia ehkä joskus vähän turhan myöhään pyydetään apua eli vasta silloin, kun tuntuu, etteivät voimat kerta kaikkiaan riitä. Sitä ennen ajatellaan, että pitäisi sinnitellä itse.

 Kotiapua voi saada esimerkiksi vauvan valvottaessa ja vanhempien erotilanteessa

Välttämätöntä kotiapua lapsiperhe voi saada kunnalta esimerkiksi, jos kokee olevansa uupunut, vauvan valvottaessa, vanhempien erotilanteessa, perheenjäsenen sairastuessa tai kun perheeseen on syntynyt useampi lapsi kerralla. Palvelun tarpeen arvioi kunta myös silloin, kun perhe saa palvelusetelin.

Kuntaliiton saamien tietojen mukaan kunnat priorisoivat erityisesti pienten lasten uupuneita ja väsyneitä vanhempia.

– Heille pyritään järjestämään heti apua, kertoo erityisasiantuntija Aila Puustinen-Korhonen Kuntaliiton sosiaali- ja terveysyksiköstä.

Hän kuitenkin muistuttaa, että kuntien kotiapua tarvitsevat myös muun muassa vanhukset, joilla myös on subjektiivinen oikeus tähän.

Yhden vanhemman perheiden liiton (YVPL) on saanut palautetta tilanteista, joissa perhe ei ole saanut kaipaamaansa kotiapua.

YVPL:n toiminnanjohtaja Heljä Sairisalo kertoo tapauksesta, jossa sairauden takia henkilöllä oli vaikeuksia laittaa ruokaa tai vaihtaa vaippoja pienille lapsille. Kotipalvelua ei annettu henkilön tarttuvan sairauden takia, vaan sen sijaan tarjottiin lastensuojelun sijoitusta.

– On myös tietoja, että eräässä kunnassa kotipalvelu piti tilata pari viikkoa etuajassa, hän sanoo. 

"Apua pyydetään joskus turhan myöhään"

Sairisalon mukaan lapsiperheiden kotipalvelu on lähes alas ajettu, vaikka siitä tuli subjektiivinen oikeus toissa vuoden alussa.

– Eivät ne ole kyllä mitään tehneet, Sairisalo sanoo.

Liiton tuoreen jäsenkyselyn mukaan vastaajista yli puolet ei tiennyt, että yhden vanhemman perheellä on subjektiivinen oikeus saada kotiapua muun muassa sairauden aikana. 

Liitossa arvellaan, että koska kotipalvelu on siirtymässä maakunnille, kunnat ovat vain luovuttaneet.

Kuntaliiton lastensuojelun voimavaraverkostossa on myös käyty keskustelua lapsiperheiden kotipalvelun tilanteesta. Verkostossa on mukana yli sata jäsentä ja yli puolet Suomen kunnista.

– Näyttää siltä, että palvelusetelillä annettavan kotipalvelun käyttö olisi lisääntymään päin. Kunnat myös arvioivat, että lapsiperheiden kotipalvelu palvelusetelillä toimii hyvin. Sitä on lähdetty ihan selkeästi lisäämään, kertoo erityisasiantuntija Puustinen-Korhonen.

Lue kokonaan »

Kotipalvelu Sirema aloitti toimintansa

Lisätty 12.04.2018

Kotipalvelu Sirema rekisteröitiin helmikuun alussa 2018. Ihan tyhjästä ei yritystoiminta lähetenyt, vaan entinen Sirema Ky: n  sisustussuunnittelu ja remontointipalvelua laajennettiin kotipalvelujen tarjonnalla.

Kaiken perustana on koti, sen viihtyisyys, turvallisuus ja voimaannuttava vaikutus. Veikkaan, että useimmat meistä haluavat asua kotona mahdollisimman pitkään. Aina se ei ole mahdollista, mutta tukitoimien ja auttavien käsiparien avulla se onnistuu mahdollisimman pitkään. Tähän tarpeeseen vastaa nyt myös Kotipalvelu Sirema.

Tavoitteenani on tarjota kiireetöntä, luotettavaa, laadukasta, kokonaisvaltaista ja juuri sinulle tai läheisellesi suunniteltua palvelua.

Ota yhteyttä ja varaa ilmainen arviointikäynti. Uutena asiakkaana saat hyödyntää myös alennetun hinnan kahdelta ensimmäiseltä tunnilta sopimuksen tehtyämme.

Lue kokonaan »

Mitä huojennuksia on mahdollista saada Kotipalvelu Sireman palveluista

Lisätty 12.04.2018

 

 

 Usein vanhuksille tulee yllätyksenä, että kotipalveluiden hyödyntämisestä voi saada veroetua. Yleisimmät edut ovat arvonlisäverottomuus sekä kotitalousvähennys, joihin kumpaankin liittyy erilaisia ehtoja ja edellytyksiä.  

 

 

Arvonlisäveroton palvelu

Arvonlisäverotonta palvelua voi saada vain jos:

1. Asiakkaan toimintakyky on alentunut esimerkiksi iän tai sairauden takia joko pysyvästi tai tilapäisesti, eikä hän pärjää tästä syystä kotonaan omin voimin. Palveluita tarjoavan yrityksen tehtävänä on arvioida oikeus alvittomaan palveluun.

2. Palvelua tuottavan yrityksen tulee olla rekisteröity kunnan yksityisten sosiaalihuoltopalveluiden antajien rekisteriin. Kotipalvelu Sirema kuuluu Porin perusturvakeskuksen palvelusetelituottajiin ja sillä on omavalvontasuunnitelma. Kotipalvelu Sireman omavalvontasuunnitelman voit lukea avaamalla Yritys-sivulla olevan linkin. 

3. Asiakas ja yritys ovat yhteistyössä laatineet kirjallisen sopimuksen sekä hoito- tai palvelusuunnitelman. Siihen tulee sisältyä sosiaalihuollon tarpeen peruste, kuvaus palvelujen käyttäjän toimintakyvystä ja palvelun tarpeesta sekä tavoitteet ja toimenpiteet tavoitteiden saavuttamiseksi. Eli toisin sanoen sopimuksessa tulee eritellä, mitä palveluita asiakas aikoo ostaa, ja kuinka paljon.

Arvonlisäverottomuus ei edellytä kunnan asiakkaalle myöntämää palveluseteliä. Ellei sosiaalihuoltopalvelun myynti perustu viranomaisen tekemään päätökseen, tulee palveluntuottajan ja asiakkaan tehdä keskenään kirjallinen sopimus, josta näkyvät sopimuksen ehdot, asiakasmaksut sekä palveluntuottajan ja asiakkaan oikeudet ja velvollisuudet. Sosiaalihuolto voi olla arvonlisäverotonta ainoastaan sillä edellytyksellä, että sosiaalihuollon saaja on sosiaalihuoltoon oikeutettu (määritelty sosiaalihuoltoa koskevassa lainsäädännössä).

Lisäksi arvonlisäverottoman sosiaalihuoltopalvelun tuottamiseksi tarvitaan palvelu-, hoito-kuntoutus- tai muu vastaava suunnitelma. Jos sosiaalihuollon tarjoaminen perustuu viranomaisen päätökseen, suunnitelman laatiminen kuuluu viranomaiselle. Ellei myynti perustu viranomaisen tekemään päätökseen, suunnitelman laatiminen kuuluu palvelun tuottajalle. Suunnitelmasta tulee ilmetä ainakin sosiaalihuollon tarpeen peruste, palvelujen ja hoidon tarve ja toimenpiteet tavoitteiden saavuttamiseksi. Suunnitelmasta siten selviää, miksi asiakas tarvitsee esimerkiksi tukea asumiseensa tai muuta huolenpitoa ja miten tämä tuki järjestetään. Suunnitelmasta on syytä ilmetä, että palvelun tarve johtuu sellaisesta syystä, että palvelun olisi voinut saada sillä perusteella myös kunnan järjestämänä sosiaalihuoltopalveluna.

Kotipalvelu Sireman arviointikäynnillä laaditaan sopimus ja suunnitelma ja sitä varten olisi hyvä varata esille esim. lääkärinlausuntoja (ei pakollinen), joiden perusteella voidaan määritellä sosiaalihuoltopalvelun tarve.

Verohallinto/arvonlisävero

 

Kotitalousvähennys

Saat kotitalousvähennystä tavanomaisesta hoiva- ja hoitotyöstä. Siihen kuuluu esimerkiksi lasten, vanhusten ja vammaisten hoito, kuten peseminen, pukeminen, syöttäminen ja muu huolenpito. Hoiva- ja hoitotyötä ovat myös toisen avustaminen kaupassa sekä pankissa ja apteekissa asiointi toisen puolesta.

Jos kunta on antanut palvelusetelin tai muun maksusitoumuksen tehtyyn työhön, kotitalousvähennystä ei tästä enää saa edes omavastuuosuudesta. Palveluseteli tai maksusitoumus estää vähennyksen, vaikka seteliä ei edes käyttäisi. 

Kotitalousvähennyksen omavastuu

Kotitalousvähennyksen omavastuu on vuonna 2018 100 euroa ja vähennyksen enimmäismäärä 2 400 € per henkilö. Tärkeä asia on se, että kotitalousvähennys on henkilökohtainen, joten puolisot voivat molemmat saada kotitalousvähennyksen. Tässä tapauksessa puolisoiden maksimivähennys on 4 800 €.

Verohallinto/kotitalousvähennys

 

Palveluseteli

Palveluseteli on tarkoitettu kaikille sosiaali- ja terveyspalveluja tarvitseville.
Setelin saaminen edellyttää, että kunnallisen sosiaali- ja terveydenhuollon edustaja arvioi henkilön palvelun tarpeen.
Palvelusetelin saa asuinkunnan terveysasemalta, sosiaalivirastosta ja muista kunnan palveluyksiköistä, jotka myös antavat lisätietoja palvelusetelistä.

https://www2.pori.fi/perusturva/vanhuspalvelut/ytTp5OWql.html#mctmp

Moni ikä-ihminen saisi palveluita jopa puoleen hintaan "Sääli, että tätä ei tiedetä"

Lisätty 12.04.2018

 

 Teksti on lainaus tutkija Tuija Härkin kirjoituksesta

toimittaja Olli-Pekka Kursi : Yle  Arvonlisävero 17.3.2017 klo 17.23/

päivitetty 20.3.2017 klo 11.14 

 

 

Korkea ikä, lonkkaleikkaus tai vaativa perhetilanne saattavat heikentää toimintakykyä. Apua arkeen voi ostaa arvonlisäverottomasti ja kotitalousvähennys päälle.

Tutkija Taija Härkki haluaa vähän saarnata.

Hänen mielestään liian harvat vanhukset tai toimintakyvyltään heikentyneet ihmiset tietävät mahdollisuudesta ostaa sosiaalipalveluja ilman arvonlisäveroa.

Arkea helpottavia sosiaalipalveluja ovat esimerkiksi kotipalvelun tukipalvelut, jotka käytännössä tarkoittavat siivoamista, ikkunanpesua, kaupassakäyntiä ja saattoapua.

Lisäksi palvelujen hintaa voi alentaa hakemalla kotitalousvähennystä.

Härkki laskee, että lakipykälän ansiosta ne, jotka ovat siihen oikeutettuja, voivat säästää jopa puolet palveluntarjoajien normaalihinnoista.

- Jos siivouspalvelun keskihinta yhdeltä tunnilta olisi noin 33 euroa, arvonlisäverottomana ja kotitalousvähennyksen jälkeen asiakkaan maksettavaksi jää siitä noin puolet, eli 15-20 euroa.

Taija Härkkiä harmittaa, että millään taholla ei ole erityistä velvollisuutta kertoa tästä mahdollisuudesta. Siksi hän itse on ottanut asiakseen pitää aiheesta meteliä erityisesti vanhusten takia.

- Minulle soitti pyörätuolissa oleva henkilö, joka olisi saanut palvelut ilman alvia jo kolmen vuoden ajan! Se on sääli, että tätä ei tiedetty.

Palvelusopimuksessa määritetään se, mitä siivotaan

Käytännössä homma etenee seuraavalla tavalla.

Henkilö, jonka toimintakyky heikentynyt, voi ottaa yhteyttä rekisteröityneisiin, yksityisiin sosiaalipalveluiden tarjoajiin.

Palveluntarjoaja ja ostaja tekevät keskenään palvelusopimuksen. Ostaja itse kertoo, millä tavalla hänen toimintakykynsä on heikentynyt. Se voi olla esimerkiksi iän tuomat rajoitteet, muistisairaus, lonkkaleikkaus, uupuminen omaishoitajana tai pienten lasten kanssa.

Tähän ei tarvita lääkärintodistusta tai muuta virallista lausuntoa. Oma arvio riittää.

Palvelusopimukseen määritellään myös se, mitä palveluja asiakas haluaa ostaa. Esimerkiksi kuinka monta kertaa viikossa kotona siivotaan ja mitä siivotaan.

Lopuksi palveluntarjoaja päättää onko asiakas oikeutettu alvittomaan hintaan. Kun sopimukseen päästään, niin alv-vähennys jää lopulta palveluntarjoajan ja verottajan väliseksi asiaksi.

 

Mistä rekisteröidyt palveluntuottajat löytyvät?

 

Sopivan palveluntuottajan löytyminen voi tuottaa päänvaivaa. Osa kunnista on laatinut rekistereitä, joissa eri alojen alvittomien palveluiden tuottajia on listattu.

Esimerkiksi Vantaalla on jo yli 120 palveluntuottajaa. Lisäksi kaupungin edustaja tapaa kaikki ilmoituksen tehneet palveluntuottajat ennen kuin ne lisätään listaan.

- Tapaamisen tarkoituksena on varmistaa yrityksen sopivuus, mutta myös rakentaa kumppanuutta eri palveluntarjoajien kanssa, kertoo kotihoidon esimies Tiia Kotilainen Vantaan kaupungilta.

Vaikka päätösvalta on asiakkaalla, vaihtoehtojen runsaus ei välttämättä tee asiasta yhtään helpompaa. Kaupunki ei voi päätöksenteossa auttaa, koska se ei saa suositella mitään yksittäistä toimijaa, pahoittelee Kotilainen.

 

Laillinen mahdollisuus säästää rahaa

 

-Jos iäkkäällä palvelun ostajalla ei ole lähiomaisia auttamassa, voi päätös olla hankala.

Tutkija Taija Härkki toivoo, että hänen perustamalleen Elias.fi-nettisivulle voitaisiin jossain vaiheessa saada kaikki alvittomia sosiaalipalveluja myyvien palveluntuottajien tiedot. Se helpottaisi valintaa ja päätöksentekoa. Härkki haluaa myös rohkaista kansalaisia tarttumaan lailliseen mahdollisuuteen säästää rahaa. 

- Me suomalaiset ja erityisesti ikäihmiset pelkäämme, että tässä rikotaan jotain lakia, mutta ei rikota. Minä kehotan kyllä tarttumaan tilaisuuteen! sanoo tutkija Tuija Härkki