Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme selaimen päivittämistä uudempaan versioon.

Rantasaunan remontti

Lisätty 12.04.2018

Muutama vuosi sitten ostimme rapistumaan päässeen mökin pienen järven rannalta. Päämökki oli ryhdikäs, mutta saunamökki oli surkean näköinen osittain veteen vajonneena. Tästä kai johtui ettei meillä ollut muita ostajaehdokkaita kilpailemassa kanssamme. Oli harmaa lokakuu, eli paikka oli rumimmillaan, mutta me näimme siinä sitä jotain. Maaliskuussa eteläinen mäntyrinne alkoi auringonpaisteessa tuoksua ja me ryhdyimme nostamaan saunamökkiä vedestä. Vähän kerrassaan kulma kerrallaan lisättiin kiviä ja laattoja kulmien alle niin, että mökki nousi vedestä ja rakennus saatiin suoraan, sokkelia tehtiin myös valamalla. Emme voineet purkaa ja rakentaa uutta mökkiä, koska sitä ei olisi enää saanut tehdä näin lähelle rantaa.

Kun mökin pohjat olivat tukevalla alustalla, aloitimme remontoinnin sisästiloista purkamalla vanhat paneelit ja lattiamateriaalit. Saunakamarin lattia villoitettiin uudelleen ja seinät paneloitiin Luvia Woodin Helmi paneelilla, joka käsiteltiin valkoisella himmeäkiiltoisella kuultolakalla. Saunakamariin tuli myös pienoiskeittiö ja minijääkaappi. 

Myös sauna paneloitiin uudelleen leppäpaneelilla, rakennettiin uudet lauteet, kiukaan taakse tuli harmaata sisustuskiveä. Kiukaan betonialusta pinnoitettiin harmailla 10×10 laatoilla. Muuten lattia tehtiin vesivanerista. Kiukaaksi valittiin Harvian puukiuas vesisäiliöllä, joka on ollut hyvä myös talvikäytössä, lämpiää ja lämmittää myös veden tosi nopeasti.

Seinän tuuletusluukku on ihan ehdoton. Saunan ovi paneloitiin samalla leppäpaneelilla kuin seinätkin, ikkunaksi hyödynnettiin vanha pesukoneen täyttöluukku.

Saunamökki paneloitiin myös ulkopuolelta uudelleen ja ikkunat vaihdettiin. Uudeksi värisävyksi tuli sinertävän harmaa, Tikkurilan värikartan 613X-sävy. Halusimme saunamökkiin reilut terassit entisen pienen vilvoittelutilan sijaan. Loppujen lopuksi terassia tuli rakennetuksi melkeinpä koko rantaviivan mitalta. Mökin oikealle puolelle jää iso terassi jossa on pöytäryhmää, saunan katoksen alle jää pieni vilvoittelutila, josta on kulku ("rantabulevardi") venelaiturille, jossa on tilaa myös auringonottotuoleille. Saunan eteen rakensimme näkösuojaksi aidanteen lattiasta katonrajaan asti rimoista, jotka on maalattu astetta tummemaksi kuin mökin seinät eli värikartan 612X-sävyllä.