Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme selaimen päivittämistä uudempaan versioon.

Ravinnon merkitys

Lisätty 06.03.2019

Terveellinen ja maistuva ateria houkuttelee myös värikkyydelläänTerveellinen ja maistuva ateria houkuttelee myös värikkyydellään

Porin kaupungin teettämässä  tutkimuksessa selvitettiin kotiateriapalveluiden vaikutusta kotona asuvien seniori-ikäisten toimintakykyyn ja hyvinvointiin. Tuore tutkimustulos osoitti hyvän kotiateriapalvelun lisäävän ikäihmisten toimintakykyä ja elämänlaatua.

Asiasta uutisoi myös Satakunnan Kansa 6.3.2019

 

Power Meals- ravitsemustutkimuksen yhdessä Porin perusturvan kanssa teki seniorien ateriapalveluita tarjoava Fazer Food Services Suomi ja Fazerin tutkimus- ja innovaatioyksikkö Fazer Lab.  Tutkimuksessa selvitettiin  kuinka kotiin toimitettavien aterioiden avulla voidaan parantaa yli 65- vuotiaiden  ravitsemusta, fyysistä toimintakykyä, aktiivisuutta ja terveyteen liittyvää elämänlaatua.

 

Satakunnan Kansa oli käynyt haastattelemassa tutkimuksessa mukana ollutta, 91 vuotiasta Vieno Railamaata. Pirteä rouva asuu yksin omassa punaisessa tuvassaan ja haluaa edelleenkin elää aktiivisesti. Railamaa oli tyytyväinen testin aikana tarjottuun ruokaan ja se tarjosi mukavaa vaihtelua hänen normaalisti itselleen valmistamaan ruokaan.  Railamaa koki vointinsa ja elämänlaatunsa olleen parempi testin aikana. Hän kertoi jaksaneensa tehdä ulkona klapihommiakin, kun esimerkiksi tällä hetkellä imurointikin väsyttää.

 

Testin tutkimustulokset osittavat, että runsaammin proteiinia sisältäviä aterioita saaneiden elämänlaatu oli keskimääräistä parempi muihin testiin osallistuneihin verrattuna. Riittävä proteiinin saanti on siis todella tärkeää. Aika usein liha jää vanhuksilla pois ruokavaliosta tai sen määrä on erittäinen vähäinen.

 

Hyviä ruokaohjeita löytyy esimerkiksi sydänliiton sivuilta: sydan.fi/ruoka-ravitsemus/ruokaohjeita